Over de 4 jaargetijdenbuurt    

Vanuit de gemeente is Heerlen verdeeld in 19 wijken. De wijk “Centrum” omvat bij de gemeente, buiten het echte centrum, ook de buurten “Lindeveld”, “Tempsplein” en de “4 Jaargetijdenbuurt”. De wijk “Centrum” is jaren geleden  overgegaan in de  “Stichting Bewonersraad Heerlen Centrum”. Voor deze Stichting Bewonersraad Heerlen Centrum wordt door de gemeente jaarlijks een budget voor “Buurtgericht Werken” beschikbaar gesteld. 

Aangezien de hierboven genoemde buurten niet wilden fuseren, en de aard van het echte centrum anders is dan de overige delen, hebben deze drie buurten de stichting “Questor” opgericht. Stichting Questor verwerft de helft van het budget dat door de gemeente aan de wijk “Stichting Bewonersraad Heerlen Centrum” wordt toebedeeld. Questor verwerft het budget door een begroting op te stellen, zorgt voor de gelijkmatige verdeling over de drie buurten en maakt de eindbalans. Elke van de drie buurten, dus ook de 4 jaargetijdenbuurt, dient hiervoor bij Questor jaarlijks zijn eigen begroting in. 

De buurten “Lindeveld” en “Tempsplein” zijn eveneens overgegaan in een Stichting; dat zijn respectievelijk “Stichting Buurtbelangen Lindeveld” en “Stichting Buurtcomité Tempsplein”.

Over de Stichting Bewonersbelangen Centrum-Zuid

De stichting Bewonersbelangen Centrum-Zuid, de officiële naam voor de 4 jaargetijdenbuurt,  wil voor alle bewoners in de wijk de mogelijkheden van “buurtgericht werken” gebruiken om de onderlinge verstandhouding en sfeer in de wijk te bevorderen. Buurtgericht werken is oorspronkelijk door de gemeente Heerlen opgestart ten einde het wonen in Heerlen aangenamer te maken. Vanaf 2004 werd het voor ons mogelijk aan buurtgericht werken deel te nemen.

Na verloop van jaren zijn diverse van onze activiteiten in verband met  buurtgericht werken inmiddels tot een soort traditie geworden. De hoofdactiviteiten zijn toch wel de jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Nieuwjaarsborrel en het Zomerfeest met, voor en door de bewoners. Ook de enkele jaren geleden aangeschafte hanging baskets brengen mensen samen met hun functies in de zomer en herfst (bloeiende hangplanten) en de winterperiode (kerst- en -carnavalsveriering). Wij blijven altijd op zoek nog naar een verdere concrete invulling van activiteiten die de doelstelling (het woon- en leefklimaat en de sociale cohesie in de wijk te bevorderen) ondersteunen. 

Ideeën en concrete hulp van onze bewoners zijn dan ook altijd meer dan welkom.

Welke straten omvat de Stichting Bewonersbelangen Centrum-Zuid cq. de 4 jaargetijdenbuurt?

Al in 2004 werd de 4 jaargetijdenbuurt gedefinieerd als zijnde de straten binnen het kader van de rode omranding in onderstaande afbeelding uit 2004, en dat is in principe nog altijd het geval:

Onze buurt omvat de binnenliggende straten Lente-, Zomer-, Herfst- en Winter- en Oliemolenstraat, plus de omgrenzende straten Akerstraat (vanaf het kerkhof tot de hoek Akerstraat/Oliemolenstraat), de St Franciscusweg (tot aan de rotonde Franciscusweg/St Antoniusweg), de Antoniusstraat en de Groene Boord (tot aan het kerkhof). 

Hierbij dient vermeld te worden dat wij sedert enkele jaren ook de bewoners van de St Franciscusweg (tussen de twee rotondes, langs het Bernardinuscollege) en het gedeelte van de Oliemolenstraat (bergop langs het Aambos tot aan de kruising Kerkraderweg) betrekken in onze activiteiten.

Anno 2020 ziet het werkveld van de stichting Bewonersbelangen Centrum-Zuid er als volgt uit: